Şaşırdınız değil mi? Şevval’i karşılamak da nereden çıktı, Ramazan mı bu ya hu?
İzah edelim efendim; kıblemiz Kabe olsa da biz tüm arzı mescid biliriz. Kendisi bir tane olsa da biz herkesi hızır biliriz. Zekat kırkta birdir amma biz infakın sınırsız olduğunu çok iyi biliriz. Zenginlere farzdır amma bu kuralın yoksulun vermesini engellemediğini de biliriz.

Kur’an, “Allah katında ayların sayısı on ikidir.” buyurur. Ramazan Allah’ın ayıdır da, Şevval kimin ayıdır? Ramazan’da Kur’an okunmalıdır da Zilkade’de ne okunmalıdır? Müslüman Ramazan’ı değerlendirmeye çalışan adamsa, ömrünü heba etmeye razı olan adam kimdir? Kimdir bu salih amelleri Ramazan’a ipotekleyen, hatim okumayı yıldan yıla hatıra getiren, Ramazan dışında oruç tutmak diye bir amel yokmuş gibi ona alakasız davranan? Kimdir bu iyi insan olmayı, öfkesini yutmayı, gözlerini korumayı, iffete sarılmayı, ahlak-ı hamideyi yaşatmayı Ramazan’a mahsus kılan?

Efendim biz müslümanız, zamanın içinde bulunduğumuz parçasını ganimet biliriz. Safer gecelerini de, Muharrem gündüzlerini de Kur’ani bir hayatla mübarek hale getirebileceğimize inanmış adamlarız. İşte bu yüzden elveda Ramazan’a değil, hoş geldin Şevval’e odaklanmalıyız.

Gelin Ramazan’da verdiğimiz sözlerin arkasında duralım, ahdimizi bozmayalım, amel defterlerimizin ağaran yapraklarına yeniden gölge düşürmeyelim. Allah’ın aylar içinde bir ayı, o bir ayın gecelerini süsleyip bezemesiyle biz kullarına verdiği mesajı aldığımızı ispat edelim.

Ramazan bir ok işareti, işaret ettiği yer ise yılın geriye kalan on bir ayı. Giden Ramazan ömür sermayemizden gitmektedir de gelen Şevval kimin ömründen gelmektedir?

Haydi yükselen farkındalığımız körelmeden, yumuşayan kalplerimiz katılaşmadan, Ramazan’da başlarımızda hissettiğimiz uhrevi esintiler henüz tesirini yitirmeden bu ayı da tenvir edecek kararlar alalım, nefsimizin ele aldığımız dizginlerini birden bire koyuvermeyelim.

 

İşte Önerilemiz:
1. Vakit namazlarına azami ihtimam gösterelim. İlk vaktinde, ihlasla, tadil-i ekranla ve cemaatle…

2. Günlük bir miktar Kur’an tilaveti, ister bir cüz, ister bir sayfa… Bu sizin günlük rutininize göre değişir.

3. Her gece iki rekat teheccüd namazı… Göreceksiniz yalnız Ramazan’ın seherleri değil Şevval’in seherleri de çok tatlı…

4. Günlük yüz defa istiğfar… Estağfirullah el-azim yahut istediğiniz başka bir siyga…

5. Günlük yüz defa salavat-ı şerife… Allahumme salli ala seyyidina Muhammed veya sizin arzu ettiğiniz başka bir siyga…

6. Ayda üç gün oruç tutma… Şevval için hususi altı gün oruç veya hicri ayın ortasındaki üç günü peşpeşe oruçlu geçirmek… Göreceksiniz yalnız Ramazan’ın iftarlarında değil Şevval’in iftarlarında da ötelere ait nurani hissiyat sofranıza konuk olacak.

7. Her gün cüzi bir miktar sadaka vermek. Hemen bir yoksul bulamazsınız belki, bunun için evinizde bir sadaka kutusu oluşturmanız yerinde olacaktır.

Gayret bizden, tevfik Allah’tan (c.c)…

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir